سوم راهنمایی

دروس سوم راهنمایی

سوم راهنمایی

دروس سوم راهنمایی

پروتیین ها


این دسته مهمترین نوع مواد غذایی هستند. پروتئینها در ساخت و ساز سلول های بدن نقش بسیار مهمی دارند . از طرف دیگر تمام آنزیم هایی که در بدن باعث انجام واکنش های مختلف می شوند از جنس پروتئین هستند . در واقع تمام عملکرد های رشد و ترمیم بدن ، توسط پروتئین ها انجام می شود .


پروتئین ها از ترکیب اسید های آمینه ایجاد می شوند . دو نوع اسید آمینه وجود دارد :
1 - اسید آمینه های غیر ضروری که بدن قادر به تولید آنها می باشد
2 – اسید آمینه های ضروری که بدن نمی تواند آنها را تولید کند و بایستی از طریق خوردن غذا ها به بدن برسند .

پروتئین ها

برخی از اسید آمینه ها در افزایش قدرت تمرکز و حافظه نقش مهمی دارند از جمله آنها : گلوتامات ، آسپارتات ، فنیل آلانین ، تیروزین ، GABA و ... که این اسید آمینه ها در پروتئین های گیاهی و حیوانی به وفور یافت می شوند .
از سوختن هر 1 گرم پروتئین در بدن 4 کیلو کالری انرژی آزاد می شود البته همانطور که در بالا اشاره کردیم ارزش پروتئین ها بیشتر به نقش این مواد در ساخت و ساز سلول ها و آنزیم ها مربوط می شود تا تولید انرژی . در واقع سوخت اصلی بدن قند می باشد و در شرایطی که بدن با کمبود قند مواجه می شود مثلا هنگام روزه داری از چربی ها به عنوان سوخت استفاده میکند و در شرایطی مثل گرسنگی های طولانی که ذخایر چربی بدن نیز تمام می شود بدن به ناچار شروع به شکستن و سوزاندن پروتئین ها می کند .

در یک رژیم مناسب غذایی حدود 15 % از کالری مورد نیاز بدن در شبانه روز بایستی از پروتئین ها تامین شود . پروتئین ها با این که همگی در واحد وزنی یکسان کالری تقریبا مساوی آزاد می کنند اما مصرف برخی از انواع آنها نسبت به بقیه ارجحیت دارد که بر این اساس پروتئین ها را به صورت زیر تقسیم بندی میکنیم :

پروتئین های دیر هضم

این دسته از پروتئین ها که بیشتر از محصولات حیوانی تهیه می شوند برای هضمشان زمان و انرژی قابل توجهی در بدن مصرف می شود . از طرفی در نتیجه هضم این دسته از پروتئین ها ، مواد زائد قابل توجهی نیز از قبیل اسید اوریک ، اوره و ... تولید می شود . ولی از طرف دیگر این پروتئین های حیوانی دارای مواد و ترکیبا تی هستند که برای بدن لازمند لذا تو صیه میکنیم حتی المقدور این دسته از مواد هفته ای دو یا سه بار مصرف شوند . پروتئین های این گروه عبارتند از : انواع گوشت های قرمز ، لبنیات پرچرب و ...
در مورد خانم ها که به دلیل دفع بیشتر آهن نیاز بدنشان بیشتر از آقایان می باشد مصرف گوشت قرمز بیشتراز آقایان توصیه می شود .

پروتئین های زود هضم

این دسته از پروتئین ها که بیشتر شامل پروتئین های گیاهی می شوند بر خلاف دسته قبلی هضمشان راحت تر است . در نتیجه هضمشان مواد زائد کمتری نیز تولید می شود ولی تمامی اسید آمینه های ضروری را در خود ندارند لذا توصیه می کنیم تا حد ممکن ، بیشتر نیاز روزانه بدن به پروتئین ها از این گروه تامین شود .
پروتئین های این گروه عبارتند از : گوشت سفید مثل ماهی و مرغ( به خصوص گوشت ماهی) ، سفیده تخم مرغ ، سویا ، حبوبات (مثل عدس ، نخود ، لوبیا )،غلات ، لبنیات کم چرب ، مغز های گیاهی (مثل گردو ، بادام ، فندق ، پسته ) و .... .

پروتئین های حیوانی تمام اسید آمینه های ضروری برای رشد و ترمیم سلول ها را دارند لذا پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا نامیده می شود .ولی پروتئین های گیاهی تمام اسید آمینه های ضروری را ندارند لذا توصیه میشود ترکیبی از حد اقل دو پروتئین گیاهی با هم مصرف شود تا تمام اسید آمینه های ضروری بدن تامین شود .برای مثال غلات با حبوبات با هم مصرف شوند مثل عدس پلو ، باقلا پلو ، نان و خوراک لوبیا و ...


 

پروتئین ها

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد